Korostus

PASchatti-wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jokainen on varmasti joskus lukenut iloisesti ja reippaasti kaiken mahdollisen chatista tulevan tekstin, koska se on jännää ja kivaa. Kumma kyllä joidenkin käyttäjien mielestä moinen on tylsää ja ikävää, koska elämässä muka on parempaakin tekemistä kuin seurata ruudulta kohtalaisen merkityksettömien ihmisten jaarittelua. Koska yleensä jaarittelijat eivät kuitenkaan ole aivan ignoren verran ärsyttäviä, niin parempi ratkaisu tähän ongelmaan on korostaa mielenkiintoisten keskustelijoiden viestejä. Sitä tehtävää PASchatissa suorittaa - yllättävästi - korostus.

Mistä se löytyy?

Korostusikkuna.png

Korostusikkuna löytyy sessiovalikosta, perinteikkään yllättävästi kohdasta "Korostetut sanat". Oheinen kuva esittää avautuvaa ikkunaa. Se koostuu listasta, joka näyttää kaikki kyseisessä sessiossa korostetut sanat, vierityspalkista, sekä varsinaisesta säätöosuudesta, jossa määritellään korostuksen ominaisuudet.

Miten se toimii?

Mikäli tarkoituksena on muokata jo ennestään luotua korostusta, niin se valitaan listalta hiirtä apuna käyttäen. Uutta korostusta luotaessa kirjoitetaan Avainsana-kenttään haluttu sana. Tätä sanaa kutsutaan tästä eteenpäin korostustermiksi. Vaihtoehtoisesti voidaan tekstipätkä maalata session dataruudusta ja valita hiirivalikosta "Lisää korostuksiin", jolloin teksti lisätään valmiiksi kirjoitusruutuun. Tämän jälkeen voidaan valita tekstille haluttu tyyli.

Avainsanaruudun alla on kaksi värilaatikkoa, joita klikkaamalla korostukselle voidaan valita edustaväri (eli minkä väristä teksti on) ja taustaväri (josta tulee korostetun alueen taustaväri). Mikäli jompaa kumpaa (tai kumpaakaan) ei halua käyttää, niin voi jättää laatikoiden vieressä olevat valintaruudut valitsematta, jolloin kyseistä väriä ei muuteta ruudun oletusväreistä.

Värien jälkeen tarjolla on kolme valintaruutua, joista tekstille voi valita lihavoinnin, kursivoinnin ja alleviivauksen. Neljännestä korostustermiin liitetään äänimerkki, jonka on tarkoitus kilahtaa aina korostetun tekstin tullessa ruudulle. Mikäli useille samassa viestissä aktivoituville viesteille on määritelty äänimerkki, niin silti vain yhden kilahduksen tulisi kuulua.

Sama merkkikoko tarkistaa, että tulevan tekstin isot ja pienet kirjaimet ovat samat kuin korostustermissä. Historian hämäristä tämän valinnan perusteluksi löytyy se ilmeinen seikka, että "juju" on täysin eri asia kuin "Juju". Säännöllinen lauseke on astetta hankalampi termi, eikä sitä normikäytössä juurikaan tarvitse, mutta voit lukea siitä lisää sen omasta ohjeesta.

Monivalinta Korosta määrää mitä osaa tulevasta tekstistä korostetaan. Ohjelma käsittelee tulevia viestejä aina riveinä, joten mikäli haluat korostaa koko tulevan viestin (näkyy hyvin!), niin valitse tähän rivi. Osuma puolestaan korostaa vain ja ainoastaan sen osan tekstiä, joka korostustermissä on. Mikäli valitset tähän sana, niin silloin korostetaan koko se yhtenäinen sana, jonka osa valittu korostustermi on. Eli jos korostustermi on "pilli", niin koko sana "vilpillinen" korostettaisiin.

Vasen ja oikea kokosana ovat molemmat (tai toinen, tai ei kumpikaan) valittavissa ja niillä korostustermi ankkuroidaan kokonaisen sanan jompaan kumpaan päähän. Sanalla tarkoitan yhtenäistä jaksoa alfanumeerisia merkkejä, ainakin välimerkit ja välilyönnit siis katkaisevat sanan. Tuleva sana on vasen kokosana, mikäli sana alkaa korostustermillä ("ilta" siis täsmää "iltapalaan"), oikea kokosana se puolestaan on, mikäli korostustermi päättää sanan ("ässä" siis täsmää "häkkyrässä"). Mikäli molemmat kokosanavalinnat valitaan, niin silloin tulevasta viestistä täytyy löytyä täsmälleen annettu korostustermi (eli "kura" on vain ja ainoastaan "kura", ei "lenkura", "kuramatto" tai "taskuraha").

Älä korosta -valinnat antavat mahdollisuuden rajata korostushakuja. "Aliaksista" ei korosta viestin lähettäjän tai vastaanottajien nimimerkeistä. "Tekstistä" taas tekee juuri toisin päin, eli korostaa vain nimimerkeistä (ja mahdollisesti toiminnoista). "Omista" jättää tämän korostustermin tutkimatta, mikäli viesti on sinun itsesi lähettämä; yleensä hyödyllisin ominaisuus estettäessä äänimerkkiä rääkymästä jokaisen oman lähetetyn viestin kohdalla.

PRI+- ja PRI--napit siirtävät listalla valittuna olevaa (siis ei välttämättä juuri nyt muokattavana olevaa!) korostustermiä ylös- tai alaspäin. Korostukset kun "kasautuvat", joten matalampiprioriteettiset korostukset voivat jäädä korkeampiprioriteettisten korostusten "alle" eivätkä välttämättä näy, mikäli korostuksissa on samat ominaisuudet määriteltyinä. Kannattaa siis laittaa tärkein listan huipulle.

Aseta-napilla muokattavana oleva korostustermi lisätään session listalle (mikäli kyseessä on säännöllinen lauseke, niin tässä voi tulla pieni ongelma; siitä lisää alempana) ja se ajetaan kerran koko session dataruudun lävitse. Tällöin Älä korosta -valinnoilla ei ole vaikutusta, koska minua laiskotti. Poista-nappi puolestaan poistaa listalla valittuna olevan korostustermin, eli ei välttämättä nyt muokattavaa. Sulje-napilla suljetaan tämä ikkuna ja Apua! todennäköisesti avaa tämän sivun valitsemassasi nettiselaimessa.

Taikasanat korostuksissa

Koska joillain käyttäjillä oma nimimerkki vaihtelee ajan saatossa runsaastikin, niin sen saa korostetuksi aina käyttämällä korostusterminä tekstiä $ALIAS.

Mikäli haluaa oikaista ja saada kaikkien suojaamiensa nimimerkkien lähettämät viestit korostettua jollain yhtenäisellä tavalla, niin jokaisen nimimerkin erikseen korostamisen sijaan voi määrittää korostustermin $IHQ, joka täsmää suojatun aliaksen lähettämän viestin nimimerkin kohdalla. Tällöin ei voi käyttää Säännöllinen lauseke -valintaa, koska nimimerkit eivät aina ole riittävän säännöllisiä.